Welkom op de deelwebsite stoma- en incontinentiezorg

Jaarlijks worden er in België honderden personen geopereerd voor de aanleg van een stoma. Deze stoma wordt definitief of tijdelijk aangelegd. Voor velen is deze operatie van levensreddend belang. Voor anderen daarentegen is het de oplossing voor langdurige ziekteprocessen in het darmstelsel, die het natuurlijk functioneren ervan kunnen verhinderen en verstoren. Welke ook de reden van uw ingreep is, iedereen die een stoma moet krijgen, heeft hierover veel vragen. Aan de hand van deze website trachten we op een deel van uw vragen een antwoord te geven.


Indien de aanleg van een stoma voor u in het kader van uw behandeling nodig is, bespreekt de chirurg met u de diverse behandelmogelijkheden en het verdere zorgverloop. Na het contact met uw chirurg wordt u naar de stoma- en incontinentieraadpleging verwezen. Daar geeft een stomaverpleegkundige bijkomende uitleg over de verzorgingsaspecten en aandachtspunten inzake leefstijl in het kader van de geplande ingreep. Ook met vragen rond uw beleving van de ingreep kan u hier terecht. Indien u dat wenst, regelen we voor u een contact met een lotgenoot in het ziekenhuis of thuis.

 

Indien u na het lezen van de informatie op deze site nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met onze stomaverpleegkundigen.