Maagballon (BIB)

INTRO - scan00149-1 De populariteit van een maagballon (BIB), in combinatie met een dieet, blijft stijgen. De ballon heeft zijn plaats ondertussen dan ook veroverd in de behandeling van overgewicht of obesitas.

 

Een maagballon is een ballon die gedurende een periode van ongeveer een half jaar tot een jaar in de maag geplaatst wordt. Omdat de ballon de maag gedeeltelijk vult, heb je sneller een verzadigd gevoel. Daardoor ga je minder eten en val je af.

 

Zowel het inbrengen als verwijderen van een maagballon gebeurt via de mond. De ballon is gemaakt van een zacht en flexibel soort siliconen. Nadat de lege ballon ingebracht is, vult de arts hem met een steriele zoutoplossing. Hierdoor is de ballon te groot om in de darm te komen en zweeft hij vrij in de maag.


Wanneer je je voor een maagballon op de raadpleging aanmeldt, overloopt de coördinator eerst en vooral de mogelijkheden, beperkingen en mogelijke nevenwerkingen, indicaties en prijs. Van hieruit wordt het multidisciplinair netwerk opgestart en word je doorverwezen naar de gastro-enteroloog en de diëtiste.